O ľuďoch a psoch (rozhovor)

Pes je vraj najvernejší priateľ človeka. Platí to však aj naopak? Pri pohľade do smutných očí túlavých a nechcených psov sa núka negatívna odpoveď. O smutných, ale aj veselých psoch, o dobrých aj zlých ľuďoch sme sa rozprávali s predsedníčkou občianskeho združenia Hafkáči Paulínou Harvánkovou, ktorá s neveľkou skupinou ľudí vedie psí útulok v Považskom Podhradí.

Mohli by ste nám predstaviť Vaše občianske združenie, kedy vzniklo, prečo vzniklo a kedy bola spustená činnosť útulku?

OZ vzniklo v apríli tohto roku. Vzniklo kvôli tomu, lebo v meste neexistovalo nič podobné, čo by sa venovalo psíkom, ktorí sú opustení a nikto im nedokáže poskytnúť aspoň dočasný azyl. Naša činnosť bola spustená ešte pred vzniknutím útulku. Trvalo veľmi dlho, kým sme našli vhodné priestory.

Čo je náplňou práce Hafkáčov?

Náplňou našej práce je poskytnúť domov pre opustené psíky v našom meste a v okolí. Každý deň v útulku vyzerá rovnako: dvakrát denne (ráno a večer) chodíme do útulku, psíci sa kŕmia, dopĺňa sa im voda, čistia sa koterce a búdy. Zvlášť sme sa museli pripravovať na zimu. Zatepľovali sme búdy, chystali koterce na zimu.

alt

Práce na zatepľovaní búd (foto: OZ Hafkáči)

Myslíte si, že sú psy a iné zvieratá v meste a mestských častiach problémom? Čo je najčastejšou príčinou toho, že sa psík, alebo mačka ocitne na ulici, respektíve u Vás?

Myslím si, že sú v mnohých prípadoch problémom. Pretože zatúlaní, alebo opustení psíkovia môžu byť vystrašení a bojazliví. Zároveň môžu byť z tohto strachu agresívni a ublížiť napríklad aj malému dieťaťu. Problém je jediný: mesto nám vôbec nie je nápomocné a my to bohužiaľ samé dlho neutiahneme, pretože berieme psíkov zo všetkých okolitých dedín, dokonca aj z Púchova… Psy sa väčšinou strácajú, keď sa hárajú feny. Majitelia majú zle zabezpečené pozemky a psi si nájdu cestu von. A bohužiaľ existujú i ľudia, ktorí si z rozmarnosti kúpia psa, potom to nezvládajú a pes z bytu skončí v koterci. Alebo najlepšie je priviazať psíka o plot útulku…

alt

Tieto šteniatka sa našli vyhodené v krabici v jednej dedine. Sú to 4 sestričky, každá je iná. Dve sa už vyhrievajú v teple nových domovov, dve ešte len čakajú na milujúce rodiny. (foto: OZ Hafkáči)

Je možné u Vás umiestniť nechcené zvieratko (okrem iného narážam najmä na tradičný problém v okolitých obciach – problém mačiatok, ktorých sa „urodí“ vždy neúrekom a ktoré často končia predčasne svoju životnú púť, nakoľko ich nik nechce)?

Za poplatok je u nás možné umiestniť nechceného psa. Ľudia sa často čudujú a nechápu, prečo treba za takéhoto psíka platiť. Treba si však uvedomiť, že my musíme každého psa kompletne zaočkovať, pretože keby v útulku prepukla choroba, náklady za veterinárne úkony by boli veľmi vysoké. Pre mačky, čo vyplýva z nášho názvu, domov neposkytujeme. Nemáme pre ne totiž vytvorené podmienky. Spolupracujeme však s ľuďmi, ktorí sa venujú mačkám, takže vždy vieme poskytnúť na nich kontakt.

Ako by ste hodnotili doterajšiu krátku históriu Vášho útulku? Stačíte s kapacitou, alebo je nájdených či inak nadobudnutých zvierat až priveľa? Koľko psov bolo umiestnených v útulku a koľko opustilo jeho brány?

Na túto otázku budem odpovedať číslami. V útulku sme mali celkovo 129 psov. Pár z nich si našlo pôvodných majiteľov a viac ako sto sme úspešne adoptovali. Každého adoptovaného psíka máme právo kontrolovať a zistiť tak, či sa dostal do správnych rúk. Zo spomínaného počtu psov sme museli dvoch psíkov veterinárne utratiť kvôli zdravotnému stavu. S kapacitou stačíme ako kedy, ale vždy sme to zvládli. Bohužiaľ, budem sa opakovať, mesto nám vôbec nie je nápomocné. Podľa nového zákona však bude musieť byť, pretože každé mesto alebo obec musí mať svoj vlastný útulok, vyškolených ľudí, ktorí majú odchytový kurz. Háčikom v tomto všetkom je to, že mesto z tejto činnosti nemá žiadny zisk.

altRikinko. Po smrti majiteľky ostal sám v dome a tak nám ho doniesli do útulku susedia. Je ešte bojazlivý, ale pomaly sa učí žiť medzi našimi hafkáčmi. Je to mladý jazvečík, alebo jeho mix. Potrebuje citlivého človeka, ktorý sa mu bude venovať. Je kľudný a nekonfliktný. (foto: OZ Hafkáči)

V čom spočívajú problémy činnosti a fungovania takéhoto typu občianskeho združenia?

Problémom sú len financie. Funguje všetko, pokiaľ túto prácu robíte s láskou.

alt

Fifo našiel vďaka OZ Hafkáči svoj nový domov (foto: OZ Hafkáči)

Stretli ste sa už s negatívnymi reakciami na útulok? Čo by ste odkázali neprajníkom?

Áno stretla a neprajem neprajníkom nič zlého, pretože my čo túto prácu robíme sme šťastné, keď vidíme, že psík má konečne domov a odchádza z toho pre neho večného koterca. Nikto si nevie predstaviť aká je táto práca riskantná. Nikto z nás nemôže vedieť, čo predtým pes prežil, aký pohyb alebo predmet ho môže vystrašiť, či vyvolať agresiu.

Všimol som si nedávno, že umožňujete venčenie psov z Vášho útulku. Ako takéto niečo prebieha a čo je významom tejto činnosti?

Venčí sa každý deň od 9:00 do 10:30 a od 15:30 do 17:00. Cez víkend to je raz denne od 13:00 do 16:00. Človek neurobí nič, len si zoberie psíka adekvátneho svojím skúsenostiam so psami a ide s ním na prechádzku. Aký to má význam? Úžasný! Psík je chvíľu mimo priestorov útulku.

 

altRadosť z prechádzky žiariaca z tváre Becky (foto: OZ Hafkáči)

Aké sú Vaše plány do budúcnosti a čo by ste si zaželali do nového roka?

Plány?! Robiť všetko tak dobre ako doteraz. Pomáhať aj keď vás zato nikto neodmení. Nás odmeňujú naši Hafkáči.

Podhradský spravodaj ďakujem za rozhovor a želá občianskemu združeniu Hafkáči veľa síl a radosti z toho, keď stratení a nechcení nájdu svoj nový domov.

OZ Hafkáči

Považské Podhradie 328 (Pod hradom pri Ravene)

017 01 Považská Bystrica

www.hafkaci.sk

 

Stano Ďurek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *