Zlodeji na hrade

alt(Foto: Tomáš Holík)

Ukradli svetlo, vyhrabali aj kábel

Občianske združenia, ktoré sa venujú záchrane hradov, ťažko získavajú prostriedky. Z chudobného koláča im odkrajujú aj zlodeji, ktorí opakovane navštevujú takmer všetky hrady, kde sa niečo deje. Naposledy sa realizovali na Bystrickom hrade.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Bystrický hrad je dominanta, ktorú si vďaka osvetleniu všimne každý, kto prechádza aj večer cez mesto, či už ide o vodičov na diaľnici, cestujúcich vo vlaku alebo ľudí, ktorí pobudnú na Považí dlhšie.

Osvetlenie pamiatky bude však po poslednej návšteve zlodejov chudobnejšie.

Dobrý pocit a sklamanie

Na členov združenia, ktorí sa snažia o záchranu Bystrického hradu, čakalo po tom, čo sa im podarilo úspešne prejsť komisiou z pamiatkového úradu, nepríjemné prekvapenie.

Čo sa týka posledných opráv, dopadli výborne, pamiatkari boli spokojní. Dobrý pocit z hodnotenia im však pokazili zlodeji. Z hradu zmizlo svetlo a elektrický kábel. „Do skladu sa nám dostali zlodeji už štyrikrát. Predminulý víkend, čo je už horšie, sa však ulakomili na halogénovú lampu, ktorá osvetľuje hrad a zo zeme vytrhali asi štyridsať metrov kábla na osvetlenie,“ hovorí Miroslav Tichý, podpredseda občianskeho združenia Združenie hradu Bystrica, ktoré sa snaží o jeho záchranu. Ľavá strana hradu od podkovitej bašty tak nebude osvetlená.

Ďalej dodáva, že pravdepodobne ide o tú istú osobu, maximálne dve, ktoré kradli aj v sklade. Naposledy to bolo asi pred mesiacom. Vtedy zmizlo asi 100 metrov predlžovacieho kábla, kanister a drobné náradie.

Vandalizmus nie je na hrade ničím nezvyčajným. „V júni tiež niekto zdemoloval lavičku, ktorá bola hore na hrade už niekoľko rokov. Na jeseň vandali rozbili informačnú tabuľu, ktorú osadili skauti a dole pod hradom štyri lavičky,“ vyratúva M.Tichý.

Opatrenia

Zástupca primátora Marián Sopčák hovorí, že takéto počínanie niektorých „aktívnych dobrákov“, ho veľmi nahnevalo.

„Krádež sme oznámili, samozrejme, na štátnu políciu. Na mieste bola aj mestská polícia. Pretože sa podobné návštevy opakujú a chceme im zabrániť, urobili sme opatrenia, aby to nemali zlodeji také ľahké a mohli sme skôr zistiť, o koho ide. Aké, to zámerne nebudem prezrádzať,“ hovorí Sopčák.

Čítajte viac: http://povazska.sme.sk/c/6132450/ukradli-svetlo-vyhrabali-aj-kabel.html#ixzz1dhR5WIaJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *