O brigáde, dreve a riešení problémov

     Brigáda na jar 2011 bola pripravená tak perfektne ako aj tie po minulé roky. Bolo aj čo vypiť aj zajesť, bolo pripravené náradie a aj pristavený kontajner. Po vyhlásení vo verejnom rozhlase prišli všetci členovia výboru, členovia ich rodín a až jedna pani s dieťaťom z našej mestskej časti.
     Chcel by som sa vyjadriť k drevu zo stromov v areáli ZŠ, ktoré leží pár ľudom v žalúdku a nemôžu ho stráviť, hoci odvtedy uplynuli už štyri roky. Najskôr by som sa chcel opýtať, kto a kedy prišiel na to, že drevo a peniaze zaň, mali ísť na podporu TJ. Na stránkach našej obce som sa to dočítal a dozvedel prvý krát. Na zrezanie briez a orecha bola spísaná a poslaná petícia na MÚ, ktorej podstatou bola snaha o ich odstránenie ako zdroja alergénov a tienenia TV signálu. Jedle, ktoré tienili škole a boli zdrojom strachu susediacich spoluobčanov o svoj majetok, sa zrezali na ich žiadosť. Keďže stromy boli na pozemku mesta, mesto vydávalo povolenie na ich zrezanie. Na tomto povolení nie je ani zmienka o tom ako sa má s drevom naložiť. Podstatné bolo zrezanie stromov v stanovenom čase od 15.10. do 31.3. a to, aby sa školský dvor čo najskôr upratal, čím sa malo zabrániť zraneniu detí, ktoré sa tam pohybujú. Odborník, ktorý obchoduje s drevom, sa bol na jedle pozrieť a zhodnotil, že drevo zrežú, ale za to si nechajú drevnú hmotu. Tým pádom by z toho žiadne peniaze neboli. Tak som zabezpečil profesionálneho pilčíka, techniku a brigádnikov (tí si zobrali drevo). František Briestenský ml. vybavil odpojenie el. energie do školy, pretože tadiaľ je vedená hlavná prípojka. Za zrezanie, odvezenie dreva a občerstvenie som zaplatil bez pár drobných 400€, tak neviem o akých peniazoch pre TJ je reč. Ak si niekto myslí, že táto suma je vysoká, tak nech sa rozpamätá, aké vysoké boli tie jedle. Všetko stromy sa rezali s veľkým rizikom, bez vysokozdvižnej plošiny. Jednotlivé stromy sa naťahoval lanami, aby sa bezpečne zrezali, čo sa nám aj podarilo Dúfam, že nikto nie je tak naivný, aby si myslel, že ja to zaplatím z vlastných finančných zdrojov a potom to s radosťou z dobre vykonanej práce, ako za minulého režimu v rámci Soboty pracovnej cti, povinne venujem TJ. A ak by sa to malo niekomu venovať, tak by to určite išlo pre DHZ. Aféru okolo tohto dreva má na starosti pár ľudí, ktorí si mysleli, že keď sa dá drevo zrezať, oni si ho už len hotové zoberú a na ihrisku nechajú neporiadok. Však to zas niekto za nich uprace. Alebo by to upratovali možno aj niekoľko mesiacov. K drevu je to všetko.
      Čo sa týka hodnotenia riešenia problémov z mojej strany – k tomu sa obšírnejšie, s obzretím sa  za minulosťou (aj tou dávnejšou) vyjadrím po skončení volebného obdobia. Čo sa týka využitia petície ako prostriedku riešenia určitých problémov – už sme jednu petíciu využili na to, aby sme zachránili pozemok pri Materskej škole. Urobili sme tak preto, aby tento pozemok neskončil ako ten pri Základnej škole.
Tibor Fusko

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *