Reakcia redakcie na reakcie v spravodaji 2013

          Nehľadiac na technickú stránku, jednou z najdôležitejších a aj najťažších vecí je pri tvorbe akéhokoľvek média zachovanie určitého odstupu a objektivity. Na samom začiatku projektu „Podhradský spravodaj“ bolo odhodlanie prinášať nestranné informácie, či postrehy týkajúce sa života v našej obci. V poslednom čase sa však množia články, ktoré túto víziu ohrozujú. Ak by sme chceli byť bulvárnym plátkom, tak by sme sa týmto „(re)akčným reakciám“ potešili. Čítanosť spravodaja totiž závratne stúpa. Čo však zároveň stúpa, je aj počet nedorozumení, obvinení, či „skrytej reklamy“. Kde je pravda, nevie nik. Kde sa stala chyba? Vo veľkej miere sme ju urobili my. Dovolili sme totiž, aby sa reakcie na články dostali na pomyselné stránky našich novín. Diskusia nad určitými problémami a témami je dôležitá, a my sa jej nebránime, no subjektívne názory (týkajúce sa najmä iných osôb) na stránky „novín“ typu „Podhradský spravodaj“ jednoducho nepatria. Patria do diskusie pod článok, či do špeciálnej kolónky – názory, diskusia, a pod. Článok ako taký má pristupovať k určitej téme nezaujato, musí dodržiavať určitý odstup, daná téma musí byť spracovaná s ohľadom na preskúmané názory všetkých zúčastnených strán, nemá byť len akýmsi priestorom pre vyrovnávanie účtov – nech už je pravda kdekoľvek.
          Všetky reakcie (medzi ne zaraďujeme aj článok „O brigáde, dreve a riešení problémov“) sú v podstate reakciou na rozhovor s pánom poslancom našej mestskej časti. Niekto by mohol namietať, že tento článok je subjektívny a prezentuje jednostranný názor. V tomto prípade však nemožno opomenúť fakt, že sa jedná o rozhovor s predstaviteľom našej obce, kde otázky kladieme my, a aj vy (použili sme všetky otázky, ktoré ste nám zaslali – či už ste ich napísali do diskusie, alebo priamo na náš mail). Názor na odpovede si môže urobiť každý sám. Keď sa niekomu vyjadrenia pána poslanca nepáčia, môže sa vyjadriť v diskusii pod článkom, alebo môže podať podnet na otázky, ktoré pánovi poslancovi položíme pri ďalšom rozhovore, ktorý uverejníme v spravodaji. Reakciou na súčasnú situáciu je vytvorenie priestoru, kde je možné reagovať na konkrétne články priamo, nie prostredníctvom spravodaja. Taktiež je tu možné zverejniť názory, postrehy a podnety. Túto sekciu sme nazvali „Reakcie a názory“ a nachádza sa v hlavnej lište hneď vedľa kolónky „Podhradský spravodaj“. Svoje príspevky sem pridáte jednoducho: Stačí zadať názov, svoje meno a samotný text. Netreba však zabúdať na to, že aj internetová diskusia, či zverejnenie určitých názorov musí podliehať istej kultúre. Preto ak sa vyskytnú v príspevku akékoľvek vulgarizmy, alebo bude jeho obsah presahovať únosnú mieru slušnosti, bude z tejto sekcie vymazaný administrátorom.
          Boom okolo „reakcií“ v spravodaji sme sa rozhodli stopnúť aj preto, nakoľko si myslíme, že by sa spravodaj mohol rýchlo zmeniť na chaotické klbko nikdy nekončiacich reakcií, kde by neprevládala objektívnosť, ale obvinenia a polopravdy. Nakoľko sa táto „kauza“ dotýka viacerých osôb, dali sme v spravodaji v rámci „fair play“ priestor všetkým, ktorí nás oslovili. Ďalšie reakcie už budú uverejnené v príslušnej sekcii „Reakcie a názory“.

Stano Ďurek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *