Odomykanie náučného chodníka a studničiek 2013

Teplé slnečné počasie ako stvorené na otvorenie turistickej sezóny. Navyše spojené s dobrým úmyslom aktívne sa pričiniť o čistotu prírody v okolí našej obce. Tak by sa dala v skratke opísať udalosť, ktorá sa konala pod záštitou Základej a Materskej školy v Považskom Podhradí. Zraz účastníkov bol na nádvorí Burgu, ktorý je priam stvorený ako východzí bod náučného chodníka. Ten je vo svojej podstate cestou do minulosti Považského Podhradia, či presnejšie hradu, ktorý je s našou obcou nerozlučne spojený. Mnohí zúčastnení mali možnosť prvý krát sa poprechádzať na nádvorí Burgu, ktorý sa po rekonštrukcii opäť prebudil k životu.

Nádvorie Burgu:
DSCN3237

Burg:
DSCN3236

Pohľad z Burgu na Podhradie:
DSCN3230

 Účastníkov privítala riaditeľka ZŠ pani Dagmar Chrabačková. A že ich nebolo málo. Vo svojom príhovore vyslovila spokojnosť s účasťou všetkých vekových kategórii a informovala prítomných o programe odomykania náučného chodníka vedúceho na hrad. Prvou zastávkou bol samotný Burg, kde pani riaditeľka oboznámila účastníkov s jeho históriou. Svojim sprievodným slovom potom priblížila históriu hradu, ale aj kaštieľov pri každej zo štyroch náučných tabúľ, ktoré tvoria náučný chodník.

Hojná účasť:
DSCN3240

Príhovor pani riaditeľky:
DSCN3242

Účasť bola vekovo pestrá:
DSCN3245

Prevládali rodiny s deťmi. Medzi účastníkmi neboli len Podhraďania, ale aj deti, rodičia, či turisti z okolia:
DSCN3248

Presun k miestu odomykania:
DSCN3249

Slávnostný akt otvorenia sezóny:
DSCN3252

Samotné odomykanie sprevádzali menšie technické problémy, ktoré však žiaci turistického krúžku ZŠ s pani učiteľkou zvládli:
DSCN3253

Ďalšie zastavenie pri náučnej tabuli:
DSCN3262

Súčasťou výstupu bol aj zber odpadkov. Samotní školáci nesklamali. Veľký podiel na tom má miestna škola, ktorá ich vedie k zodpovednému prístupu k svojmu okoliu a prírode. Kto sklamal, boli ostatní obyvatelia Podhradia. Okrem školákov, škôlkarov a ich rodičov (ktorých prvoradou úlohou bolo dozerať na ratolesti) sa avizovanej brigády zúčastnil taký počet občanov, ktorý sa dal hravo spočítať na prstoch dvoch dlaní (a zopár prstvov ešte zostalo). Snáď táto skutočnosť neodradí zúčastnených v ďalších podobných aktivitách:
DSCN3260

„Úderka“ z radov občanov (nielen Podhradia):
DSCN3265

„Úderka“ v akcii. Okrem samotnej cesty na hrad vyčistila aj okolie chodníka k Ravenu a okolie cesty od Ravenu k hlavnej ceste:
DSCN3270

Účastníci na hrade:
DSCN3272

Posledná tabuľa náučného chodníka priamo na hrade:
DSCN3277

Po absolvovaní náučného chodníka sa účastníci presunili na studničku pod hrad, kde ich čakalo posedenie v príjemnom prostredí s možnosťou opekačky. Toto miesto sa vďaka úsiliu skupiny mladých ľudí z Podhradia stalo oázou oddychu:
DSCN3296

Na svoje si prišli najmä deti, ktoré skákali, behali, preliazali:
DSCN3325

A opekali:
DSCN3306

Studnička:
DSCN3310

Na záver treba konštatovať, že to bola vydarené popoludnie. Dôkazom toho sú zážitky detí, spoločné stretnutia a igelitové vrecia s odpadom. Kiež by bolo podobných akcií v Podhradí viac:
DSCN3332

Stano Ďurek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *