Lávka a iné veci obecné (Zo zasadnutia výboru mestskej časti 3. 3. 2013)

V posledných dňoch sa v Považskom Podhradí stala témou číslo jedna kampaň okolo lávky cez rieku Váh. Občania boli príjemne prekvapení touto iniciatívou. Podobne na tom bol aj obecný výbor, no nemožno hovoriť len o príjemných pocitoch. Nakoľko na projekte Lávka spolupracujeme, boli sme prizvaní na schôdzu obecného výboru, kde bola lávka jednou z hlavných tém.
Prvým bodom programu schôdze bola situácia okolo mosta cez kanál. Jeho technický stav začína byť kritický, hrozia zranenia. Predseda výboru Tibor Fusko prisľúbil riešenie veci s kompetentnými.

DSCN3182

DSCN3189

DSCN3184Na moste chýba mnoho krytov, čo môže spôsobiť vážne zranenia. Kryt uprostred mosta je v dezolátnom stave.

(Foto: Stano Ďurek)

Z našej strany bol vznesený postreh, že aj na diaľnici je čo opravovať. Okrem iného sa tam nachádza potrubie (odpadová voda?), ktoré preteká. Voda následne steká pod diaľnicu, kde vytvára obrovské kaluže. Tento problém sa prejavuje najmä pri topení snehu a pri silných dažďoch. Tak ako pri moste, aj tu prisľúbil predseda posunutie veci kompetentným.
IMGA0047

IMGA0050

IMGA0052

IMGA0045
Vytekajúca voda pod diaľnicou.
(Foto: Stano Ďurek)

Z iného súdka bol bod týkajúci sa hrania ping-pongu. Deti a dospelí mali od septembra možnosť zahrať si ho raz za týždeň v kultúrnom dome. Detváky sa však venovali všetkému, len nie športovaniu. Vedenie preto pristúpilo k zrušeniu tejto aktivity pre deti. Čo sa týka mládeže, tu je situácia opačná. Chuti hrať je až príliš. Po vznesení návrhu jedným z členov výboru výbor schválil rozšírenie časového priestoru pre ping pong na dva dni v týždni.
Ďalším bodom bola samotná kampaň okolo lávky. Vedenie obce bolo prekvapené iniciatívou a dotknuté poznámkou o nečinnosti z jeho strany, ktorá bola uverejnená na stránke lávky (Konkrétne: „Vedenie obce v tomto smere nevykazuje prílišnú aktivitu a projekt sa výrazne neposunul. Lamentovať, že ‚nie sú peniaze‚ nepomôže.“). Podľa slov predsedu výboru vedenie vyvíjalo a vyvíja aktivitu vo veci, a už prebehli určité jednania s kompetentnými. Faktom však zostáva, že nielen autori iniciatívy, ale aj väčšina občanov dotknutých obcí je po lávke hladná už niekoľko rokov. Navyše o aktivite vedenia obce v tomto smere neboli občania informovaní (nie sú k dispozícii ani pozitívne ani negatívne správy o tom, kam sa veci posunuli a či sa vlastne hýbu). Samotná poznámka o nečinnosti je tak v určitom zmysle oprávnená. Na druhej strane sa mohlo predísť vzniknutej situácii lepšou komunikáciou. Tá je v našej obci kameňom úrazu mnohých nedorozumení a sporov. Dotknuté strany sa zhodli na tom, že by bolo na škodu veci postupovať nekoordinovane. Či táto spolupráca prinesie ovocie ukáže až čas. Pre aktuálne informácie týkajúce sa lávky klikni tu.

031313_2010_Lvkaainvec9_caa950337e20b3ad07304c48bcd28f13
Vizualizácia lávky z dielne iniciátora a autora projektu Pala Knapa.
(Bližšie k projektu: http://lavkacezvah.povazske-podhradie.sk/index.php/o-projekte)

Je ešte mnoho vecí, ktoré by bolo dobré prebrať s vedením obce. Je len na škodu veci, že občiansky výbor v Podhradí neporiada viac verejných zhromaždení, kde by mohli občania diskutovať, prezentovať svoje názory, či postrehy, a kde by vedenie obce mohlo predkladať plody svojej práce. Na druhej strane je však škoda to, že ak sa aj nejaké zhromaždenie koná, príde naň v mnohých prípadoch len zopár občanov (alebo nikto). Kde je chyba a ako ju napraviť? Odpoveď necháme na vás. Jedno je isté, aj vy môžete prispieť do diskusie o veciach týkajúcich sa našej obce. Stačí prísť na verejné zhromaždenie, ak sa bude konať. Ak sa konať nebude, stačí napísať na Podhradskú stránku do sekcie „Reakcie a názory“. Môžu to byť rôzne podnety na diskusiu, ale aj konkrétne otázky na predsedu obecného výboru (a zároveň poslanca za našu obec v mestskom zastupiteľstve). My mu vaše otázky položíme pri najbližšom rozhovore. Tiež nás môžete osloviť cez mail, alebo jednoducho na ulici.

Stano Ďurek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *