Nad Tatrou sa blýska !!! (Voľby 2012)

1_Blascik(Foto: Tomáś Holík)

Tak je to tu! To čo si mnohí  želali, nad čím zas iní krútia hlavu. 10. Marca 2012 v čase od 7:00 do 22:00 na tradičnom mieste (ZŠ Považské Podhradie), môžeš aj TY vysloviť svoj názor!

Voľby. Niečo tak vzácne v dnešnej dobe, keď všetci, len nie občan, rozhodujú o našom Slovensku, o našom živote, o našej budúcnosti. Niekto sa len pousmeje. Načo voľby, aj tak to je na nič, aj tak budú politici presadzovať len to svoje, nič sa nezmení, všetci len kradnú, kašlem na celé voľby, dones nám ešte po jednom, na zdravie! Pre tých, ktorí sa rozhodnú vyjadriť svoj názor nie v teple svojich obývačiek, alebo pri žltom moku, ponúkame alternatívy odovzdávania volebných hlasov:

1. Odovzdanie hlasu strane (bez pridelenia preferenčného hlasu) – toto sa uskutoční nasledovne: Volič dostane po zaregistrovaní sa (predloženie občianskeho preukazu) od volebnej komisie hromadu papierov s kandidátskymi stranami + obálku. Vyberie si jeden lístok s jednou stranou a vloží ju do obálky, následne do urny (samozrejme za plentou).

2. Odovzdanie hlasu strane s pridelením preferenčného hlasu: V tomto prípade si volič vyberie papier so stranou, ktorú chce voliť. Na každom lístku, každej volebnej strany sa nachádza zoznam kandidátov danej strany. Volič má právo (nemusí tak učiniť) udeliť preferečný hlas určitým kandidátom danej strany. Udeľuje ich zakrúžkovaním daného kandidáta. Maximálne možno zakrúžkovať štyroch kandidátov (nie viac, inak bude voľba preferencií kandidátom neplatná.  Voľba strany však platná zostane). Tento spôsob je málo využívaný, no jeho dopad je veľký. Ak napríklad chce volič voliť nejakú stranu (nakoľko ho oslovil jej volebný program a podobne), no nie je spokojný s ľuďmi v jej vedení, môžem týmto spôsobom prispieť k tomu, aby sa na postoch v „jeho“ strane udiali zmeny (nech mladá krv nahradí starú, nech je v strane priestor pre nové vízie, a pod.). Tento postup dáva voličovi možnosť, aby dal hlas kandidátovi, ktorý je podľa neho napr. schopný posunúť politiku u nás k lepšiemu, nie je obťažkaný korupčnými škandálmi a pod..

3. Odovzdanie prázdnej obálky: týmto gestom volič vyjadruje svoje znechutenie a ľútosť nad tým, že nemá koho voliť. Zároveň však vyjadruje, že volebné právo preňho niečo znamená. Odkazuje politikom, že mu nie je osud Slovenska ukradnutý.

Prečo napriek všetkému sklamaniu, napriek bezmocnosti, zúfalstvu, ísť k bedni a hodiť tam kus papiera?

Máme tu demokraciu (ach tá demokracia!). Mnohí už nežili, mnohí už zabudli na časy, keď viali len červené zástavy a nebolo volebných lístkov na výber. Ak sa niečo zmenilo, je to práve ich počet a fakt, že aspoň v tento deň môže našinec vyjadriť svoj názor, svoju nespokojnosť, svoju nádej na zmenu (tí spokojní potvrdiť jej zbytočnosť). Je to výhra? Máme sa preto lepšie? Ak niekto považuje slobodu za nič, tak príliš nie. Ja pôjdem voliť, lebo som za túto možnosť vďačný a považujem volenie za svoju občiansku povinnosť, pôjdem voliť lebo mi nie je ukradnutý osud Slovenska (aj keď sa v tomto smere cítim tak bezmocný), pôjdem voliť napriek tomu, že je všetko tak prehnité, pôjdem voliť lebo neznášam výhovorky, lamentovanie (aj keď pivo mám rád). A čo ty? Si spokojný s politickou situáciou? Poď to svojím hlasom potvrdiť! Si nespokojný? Poď sa podieľať na zmene! Si znechutený, otrávený rečičkami,  prejedený korupcie a zúfalý z bezmocnosti? Tak príď voliť a odkáž tak politikom, že nad Tebou nevyhrali, že Ťa nezlomili, že ešte to niečo, čo mnohí nazývajú slobodou, žije!

Stano Ďurek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *